Na rynku wydawniczym przybywa coraz więcej pozycji z zakresu
kulinariów. Coraz większą popularnością cieszą się już nie tylko książki z
klasycznymi przepisami czy coraz nowszymi dietami. Pojawia się dość dużo nowych
książek dotyczących zdrowego odżywiania. Coraz bardziej popularne staje się również
wyeliminowanie ze swojej diety pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Coraz więcej
wśród nas tak zwanych roślinożerców. To właśnie z myślą o nich, a także osób,
które chcą rozpocząć swoją przygodę z nowym sposobem odżywiania jest książka „Love
Vegan”.
Tytuł:
Love Vegan
Autorzy:
H.
Stolińska – Fiedorowicz,
V. Domaradzka,
R. Zakrzewski
Wydawnictwo:
Agora
Książka składa się w zasadzie czterech części. Pierwsza z nich
napisana została przez panią dietetyk Hannę Stolińską-Fiedorowicz, która sama od
siedemnastu lat nie je mięsa. Pani dietetyk w bardzo przystępny sposób tłumaczy
czytelnikom czym jest zdrowa dieta. Przedstawia zalety diety typowo roślinnej.
Charakteryzuje poszczególne produkty spożywcze a także na podstawie swoich
pacjentów pokazuje jak mogą zmienić się wyniki naszych badań oraz jak dieta
roślinna pozwala wyrwać się ze szponów niektórych naprawdę ważnych chorób.
Jednocześnie podkreśla jak ważne jest zdroworozsądkowe podejście do diety
roślinnej.
„Żywienie roślinne ma dawać radość, siłę, zdrowie, a nie być powodem
stresu. […] Ukryte jajko czy kawałek sera zjedzony raz na jakiś czas nie może
źle na ciebie wpłynąć. Pamiętaj, że nie tylko po to jesz i pijesz, aby dostarczyć
organizmowi cennych składników odżywczych, ale również po to, by cieszyć się
smakiem i każdym kęsem.”
Druga część zachęca nas do aktywności fizycznej. Bo żadna
dieta nie obejdzie się właśnie bez ruchu. Autorzy tej części : Violetta
Domaradzka i Robert Zakrzewski dzielą się swoją pasją do biegania. Dają również
kilka praktycznych wskazówek dotyczących systematycznej aktywności ruchowej. W tej
części ukazane jest również, co powinno się znaleźć w diecie, a także
praktyczne wskazówki, gdzie, za ile i co powinniśmy nabyć.
W kolejnej części ukazana jest historia znanego wszystkim
Czesława Langa. To właśnie u niego zdiagnozowano chorobę Meinier’a, boreliozę,
migotanie przedsionków oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Czesław Lang pokazuje
jak trudno było w tamtym czasie zdobyć informację o leczeniu poprzez żywienie.
A także to jak udało mu się przezwyciężyć choroby za pomocą diety roślinnej.
„Nieraz nad
zdrowiem trzeba popracować. Tak, jak nad formą. Ta droga, którą wybrałem, jest
dłuższa, dłużej trzeba dochodzić do rezultatów, ale za to jest trwalsza, nie ma
skutków ubocznych.”
Ostatnia
część to 21-dniowy jadłospis. Ma on pomóc w rozpoczęciu diety wegańskiej. Przepisy
są bajecznie proste. Do ich przygotowania nie potrzeba jakiś wymyślnych
składników. Wszystkie je można dostać w zasadzie w każdym większym sklepie,
gdzie jest dział, ze zdrową żywnością. A równocześnie są one tak inne od
tradycyjnych przepisów, że chce się je od razu wypróbować. Osobiście jestem
fanką różnego rodzaju koktajli oraz soków, więc te przepisy szczególnie
przypadły mi do gustu. W książce tej znajdują się nie tylko przepisy na „słono”
ale również znajdą tu coś amatorzy słodkiego.
Początkowo
sceptycznie podeszłam do recenzowania książki – poradnika. Do tej pory tego nie
robiłam. Obawiałam się, że nie podołam takiemu zadaniu. Ale równocześnie
chciałam zapoznać się z fenomenem diety warzywnej. I jestem bardzo zadowolona z
przeczytania „Love Vegan”. Uważam, że książka ta nie tylko powinna towarzyszyć
tylko roślinożercom. Zawiera bowiem cenne wskazówki dla osób, które chcą
jeszcze bardziej rozszerzyć swoją dietę o warzywa i owoce.
Za
egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu:
0 Komentar
Dziękuję za podzielenie się swoją opinią.
Postaram się jak najszybciej odpowiedzieć :)